
Bölge Çalışmaları Programı
Filistin-İsrail çalışmalarında uzmanlık, Ortadoğu’nun karmaşık tarihsel ve siyasal dinamiklerinin anlaşılmasında büyük bir önem taşımaktadır. Bölgedeki çatışmalar, özellikle Birinci Dünya Savaşı sonrası çizilen sorunlu coğrafi sınırların yarattığı derin ayrışmaların somut bir yansımasıdır. Filistin-İsrail meselesi, uluslararası hukuk, insan hakları ve diplomatik ilişkiler açısından çok boyutlu bir inceleme gerektirmektedir. Bu çatışmanın, Ortadoğu’daki diğer krizlerin merkezinde yer alması, bu çalışmaları sadece tarihsel bir inceleme alanı olmaktan çıkarıp, güncel politik ve sosyal problemlerin çözümüne yönelik stratejik bir uzmanlık alanı haline getirmektedir. Bu bağlamda, söz konusu uzmanlık, hem geçmişin doğru bir şekilde analiz edilmesine hem de kalıcı barış çözümleri üretilmesine katkı sağlayacakatır.
Filistin-İsrail Çalışmaları Programı Ankara'da yer alan üniversitelerin hazırlık, 1. ve 2. sınıflarında okuyan öğrencilere yönelik yüz yüze uzmanlık eğitim programıdır. 6 dönem sürecek program kapsamında öğrencilere Tarih, Siyaset ve Hukuk, Kültür-Sanat-Din ve Toplum, Dil Dersleri, Medya ve Kişisel Gelişim başlıklı 6 modülde eğitim sunulacaktır. 6 dönemlik eğitimin neticesinde programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin bölge dillerinden en az birinde B2 seviyede yeterliliğe sahip, ilgili bölgenin tarihi, siyasi ve kültürel dinamiklerine hakim, medya ve ilgili kişisel gelişim alanlarında yetkinliklere sahip uzman adayları olması ön görülmektedir.
Filistin-İsrail Çalışmaları eğitimi 15 Şubat - 26 Mayıs tarihleri arasında, haftalık 10 ders (12 hafta) olarak online ve yüz yüze gerçekleştirilecektir.
Haftalık Program:
Pazartesi 20.00-22.00 Arapça/İbranice Dil Eğitimi
Cumartesi 09.30-12.00 Uzmanlık Eğitimi
Cumartesi 13.00-14.30 Kişisel GelişimBölge Araştırmaları Merkezi (BAM) bünyesinde düzenlenecek olan bölge uzmanı eğitimlerinde gelecek dönem Filistin-İsrail Çalışmaları eğitimi verilecektir.
Eğitim kapsamında uzman adaylarımıza yönelik Arapça ve İbranice dil eğitimleri verilecek, uzman araştırmacı ve akademisyenler tarafından bölge ile ilgili alan dersleri okutulacaktır.Eğitmenlerimiz
Gökhan BATU / Araştırmacı
Selim Han YENİACUN / Akademisyen
Modül Ders BaşlıklarıProgram kapsamında verilecek uzmanlık dersleri kapsamında yer alan üç modülden birisi olan Tarih modülünde öğrencilerin Filistin-İsrail ve Orta Doğu Tarihi alanlarında uzman isimlerden ders alarak yetkin hale gelmesi amaçlanmaktadır. Tarih modülü aşağıdaki derslerden oluşmaktadır.
- Peygamberler Tarihinde Kudüs
- Osmanlı Dönemi Orta Doğu
- İntifadalar
- Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın Tarihi Serüveni
- I. Dünya Savaşı ve Sonrasında Şekillenen Orta Doğu
- 7 Ekim ve Sonrası
- Yahudi Tarihi
- Modern İsrail Devleti'nin Kuruluşu
- Ayrım Duvarı ve A,B,C bölgeleri
- Haskala Öncesi ve Sonrası Avrupa Yahudileri
- Arap-İsrail Savaşları
- Tarihi Vesikalarla Filistin
Eğitmenlerimiz
Gökhan BATU/ Araştırmacı
Dr. Hurşit DİNGİL / Araştırmacı
Dr. Selim Han YENİACUN / Akademisyen
Modül Ders BaşlıklarıProgram kapsamında verilecek uzmanlık dersleri kapsamında yer alan üç modülden birisi olan Hukuk ve Siyaset modülünde öğrencilerin Filistin ve İsrail özelinde bölgesel gelişmelerin hukuki ve siyasi arka planları ile güncel gelişmlerin bölgesel ve küresele etkilerini analiz etme ve geleceğe yönelik öngörüde bulunma yeteneklerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
- İsrail ve Filistin'de Siyasi Partiler ve Akımlar
- 7 Ekim Öncesi ve Sonrası İsrail-Türkiye İlişkileri
- İsrailin Enerji Politikaları
- Tapınak Örgütleri
- Gazze'de İşlenen Soykırım Suçu ve Davalar
- İsrail İç Siyasetini Etkileyen İdeolojiler (Kahanizm vb.)
- İsrail Dış Politikası ve Büyük Güçlerle İlişkileri (ABD, Çin, Rusya)
- İsrail Savunma Sanayi ve Temel Eğilimler
- Uluslararası Hukuk ve İnsancıl Hukuk Bağlamında İsrail'in Filistin'de Gerçekleştirdiği Hak İhlalleri ve Savaş Suçları
- İki Devletli Çözümün Hukuki Boyutu
- Holokost
- İsrail Güvenlik Politikaları
- Filistin Direniş Örgütleri ve İdeolojik Farklılıkları
- Filistinli Mülteciler ve Geri Dönüş Hakları
- Avraham Anlaşmaları ve İsrail-Körfez İlişkileri
- İsrail Askerî Stratejileri
- Filistin'de Siyasi İsimler ve Önemli Şahsiyetler
- Self Determinizmin İmkânı
Bir bölgeyi tanımak yalnızca onun siyaseti ve tarihini bilmekten ibaret değildir. Program kapsamında öğrencilerin ilgili toplumları derinlemesine analiz edebilecek donatılara sahip olması hedeflenmektedir.
Modül Ders Başlıkları
- Siyonist Edebiyat
- Yemek Savaşları
- Filistin Direniş Sembolleri
- İsrail'deki Sivil Toplum Örgütleri
- Filistin Edebiyatı ve Göçün Etkisi
- Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim Özelinde İsrailoğulları
- İsrail Mimarisi
- Antisemitizm ve İslamofobi
- İsrail ve Filistin Sineması
- Yahudi Peygamberleri ve Tevrat'ın Kudüs Anlatısı
- Filistin'de Farklı Yaşamlar: Kudüs, Batı Şeria, 48, Gazze
- Kibbutz ve Moşav Hayatı
- İsrail ve Filistin’de Müzik ve Kültürel Politikalar
- İsrail'de Arkeoloji ve İşgal Politikaları
- Sosyal Psikoloji Bağlamında Filistin ve İsrail Toplumu
- Amerikan Yahudiliği ve Lobicilik
Öğrencilerin program müddetinde bölge dillerinden en az birinde B1 seviyeye gelmesi hedeflenmektedir. Ayrıca ilgili ve yetenekli öğrencilerin dil çalışmalarına teşvik edilerek birkaç dilde uzmanlık gerektiren diller üzerine çalışmaları için gerekli destek sağlanacaktır. Başta bölge dilleri olmak üzere programımız aşağıdaki dillerde eğitim imkanı sunmaktadır.
- Arapça- İbranice
- İngilizce
- Yidiş
- Ladino
- Judeo-Arabic
Program kapsamında öğrencilerimizin sahada yahut ülkemizin önde gelen medya kuruluşlarının ilgili masalarında görev alan tecrübeli gazeteci ve medya çalışanları ile tecrübe paylaşımında bulunması planlanmaktadır. Medya modülünde aşağıdaki dersler yer almaktadır.
Modül Ders Başlıkları
- Haber Yazım Teknikleri
- Medya Okuryazarlığı
- Foto Muhabirlik
- Data Journalism
Seminer dersleri, öğrencilerimizin alanında uzman üst düzey isimlerle bir araya geldikleri tekil yahut kısa süreli programları ifade etmektedir. Haftalık olarak gerçekleştirilecek bu programlarda öğrencilerin bilgi ve görgülerinin artırılması, liderlik özelliklerinin geliştirilmesi ve motivasyon kazanmaları amaçlanmaktadır.